În procesul de întreținere a mașinii, verificarea, completarea și schimbarea uleiului de motor sunt etape esențiale. Cu toate acestea, există momente când se poate întâmpla să adăugăm prea mult ulei în motor, fie din neatenție, fie din lipsa experienței. Dar ce se întâmplă cu mașina atunci când nivelul de ulei depășește limita recomandată? Acest articol își propune să răspundă acestei întrebări și să detalieze simptomele și problemele care pot apărea în urma acestui incident.

Rolul important al uleiului de motor

Pentru a înțelege mai bine impactul adăugării excesive de ulei în motor, este important să ne amintim rolul esențial pe care îl joacă uleiul de motor în funcționarea acestuia. Uleiul nu este doar un lichid simplu; el îndeplinește mai multe funcții vitale pentru sănătatea motorului:

Cum se verifică nivelul de ulei?

Verificarea regulată a nivelului de ulei este un aspect important al întreținerii vehiculului tău. Iată pașii pentru o verificare corectă:

Ideal este să faci această verificare la aproximativ 10-15 minute după ce ai oprit motorul, permițând astfel uleiului să se scurgă înapoi în baia de ulei. Nivelul de ulei nu trebuie să depășească limita maximă marcată pe jojă. Dacă nivelul este la limita minimă a jojei, este semn că va trebui să efectuezi un schimb de ulei cât mai curând posibil.

Dacă nivelul de ulei se situează între limita minimă și maximă de pe jojă, acest lucru indică faptul că motorul are o cantitate adecvată de ulei și funcționează în parametri normali. Totuși, nu uita să ții cont de data ultimei revizii de ulei și să acorzi atenție semnalelor de avertizare de pe bordul mașinii pentru a ști când este timpul pentru un schimb de ulei.

Cauzele consumului de ulei

Dacă observi că mașina ta consumă mai mult ulei decât de obicei, ar trebui să iei în considerare o vizită la un service auto. Completarea frecventă cu ulei poate amâna apariția unor posibile defecțiuni și nu este o soluție pe termen lung. Iată câteva cauze comune ale consumului de ulei:

Este important să identifici și să remezi aceste probleme la timp pentru a evita consecințele grave.

Ce se întâmplă dacă ai prea mult ulei în motor?

Punerea prea mult ulei în motor poate avea consecințe negative asupra funcționării mașinii tale. Uleiul de motor trebuie adăugat în cantitatea recomandată de producătorul mașinii, și se poate adăuga puțin sub această cantitate cu scopul de siguranță. Cu toate acestea, adăugarea excesivă de ulei poate duce la probleme serioase. Iată două situații accidentale în care poți avea prea mult ulei în motor:

Depășirea cu puțin a limitei maxime, spre exemplu cu 100 ml de ulei, nu este considerată dăunătoare. Cu toate acestea, problemele încep să apară atunci când există un exces semnificativ de ulei în motor, de exemplu, cu 500 ml în plus față de cantitatea normală.

Când poate exista prea mult ulei în motor?

Cea mai întâlnită greșeală se întâmplă la completarea uleiului de motor de către șoferii mai puțin experimentați sau neatenți. De asemenea, există cazuri în care proprietarii consideră că mașina lor consumă ulei și adaugă frecvent cantități mici pentru a compensa. Este important să fii conștient că, dacă rămâi fără ulei în motor, martorul de bord specific se va aprinde. Dacă ești în zona de domiciliu, poți programa o vizită la cel mai apropiat service pentru a face un schimb de ulei. Dacă te afli în deplasare, poți cumpăra un bidon de ulei din cea mai apropiată benzinărie. Asigură-te că alegi tipul corect de ulei pentru motorul mașinii tale.

Ce probleme pot aparea daca pui prea mult ulei in motor?

Pot aparea conescinte foarte grave daca pui prea mult ulei în motor, fapt ce poate duce la deteriorarea motorului masinii tale. Iată câteva dintre simptomele și problemele care pot apărea:

Cum să remediezi excesul de ulei din motor?

Dacă te confrunți cu excesul de ulei în motor, este important să acționezi rapid pentru a evita deteriorarea motorului. Iată trei metode prin care poți elimina excesul de ulei:

După ce ai eliminat o cantitate corespunzătoare de ulei în exces, verifică din nou nivelul de ulei din motor cu ajutorul jojei. Asigură-te că nivelul se situează între limitele minimă și maximă ale jojei.

De ce să schimbi uleiul de motor într-un service autorizat?

Schimbul de ulei este o operațiune importantă de întreținere a mașinii tale, și în majoritatea cazurilor, este mai bine să fie efectuat într-un service auto. Chiar dacă poate părea o procedură simplă, un mecanic calificat are cunoștințele și echipamentul necesar pentru a efectua schimbul de ulei corect. De asemenea, un service auto de încredere folosește ulei de calitate și se asigură că toate operațiunile sunt efectuate în conformitate cu specificațiile producătorului mașinii tale.

În plus, poți alege să aduci uleiul de motor la service-ul auto pentru a economisi timp și pentru a te asigura că se utilizează un ulei potrivit pentru mașina ta. Cu configuratoare online disponibile pentru majoritatea brandurilor de ulei, poți alege uleiul corect pentru motorul tău introducând informații precum modelul, motorizarea sau seria VIN a mașinii tale.

Un răspuns

 1. Foarte buna explicatia subiectului cu suficiente informatii pe intelesul tuturor.
  Sunt convins ca suntei o echipa de profesionisti si voi continua sa ma informez de la dvs cand o sa am nevoie.
  Va multumesc si va recomand cu incredere
  Cu stima,
  I.Pleniceanu
  Dr.- Tr. Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *